FENNTARTHATÓSÁG
Fenntarthatósági témanapok
Bemutatjuk legeltetésen alapuló kistermelői gazdaságunkat és egyes állati javak feldolgozásának folyamatát. Igyekszünk a gyerekekkel teljes folyamatokat láttatni, és minden részfeladatot a fenntarthatóság szempontjából vizsgálni.
A gazdaság életét a lehető legtöbb gyakorlati munkával és beszélgetéssel, az alábbi szempontok szerint ismertetjük:
- Miért tartunk állatokat - az állattartás erkölcsi és gazdasági haszna
- Milyen állattartási módozatok vannak?
- Milyen a jó állattartás - mi a jó az embernek, az állatnak és a környezetnek?
- Milyen tevékenységek szükségesek az állattartáshoz? (takarmányozás, itatás, állategészség-védelem, élőhelyük rendben tartása, tenyésztési feladatok, szaporítás, állati javak feldolgozása)
- Milyen tennivalók adódnak napi szinten a gazdaságunkban?
- Milyen ritkábban, de rendszeresen elvégzendő feladatok adódnak éves szinten?
- Hogyan lesz tej?
- Milyen tenyésztési feladatok vannak és hogyan valósul meg ez a gyakorlatban?
- Hogyan fejünk és hogy dolgozzuk fel?
- Hogyan él az ember az állatok mellett, milyen a tanyasi élet, milyen szórakozási, kikapcsolódási lehetőség vannak - ezek fenntarthatók vagy környezetet rombolóak?
Program
Csoportoknak, osztályoknak
előzetes bejelentkezés után hétköznaponként és szombaton délelőtt
10-30 főig
1. nap - Téma: a gazdaság működése.
Munka az állatok körül - etetés, itatás, gondozás, ápolás, egészség-védelem, ólak, karámok rendben tartása.
- 9 óra: Érkezés, (8 40-kor érkezik Csomád állomásra a vonat Fót-Budapest felől, 20 perc alatt be kényelmesen be lehet sétálni a tanyára. Kíséretet biztosítunk.) Érkezés után lepakolás, utána köszöntő furulyaszóval, énekkel. Röviden beszélgetünk, ismertetem az aznapi tennivalókat.
-9 15: A tanya állatainak etetése, itatása.
- 10 óra: tízórai (erre a fedett kézműves házunk asztalainál van lehetőség).
- 10 20-tól : legelőre hajtjuk a nyájat. Amíg legelnek, beszélgetünk az állatok életmódjáról, a takarmányozásról, a legeltetéses állattartásról
-11 20- tól: visszahajtjuk az állatokat, majd ólat, karámot takarítunk ebédidőig.
- ebéd után indulás
2. nap - Téma: az állatok javainak feldolgozása.
Ez kívánság szerint lehet gyapjúfeldolgozás vagy tejtermelés, fejés, sajtkészítés.
Árak
10-20 fős csoportok részére: 5000 ft/fő (az osztályt, csoportot kísérő pedagógus és maximum két felnőtt kísérő számára díjmentes)
21-30 fős csoportok részére: 4000 ft/fő (az osztályt, csoportot kísérő pedagógus és maximum két felnőtt kísérő számára díjmentes)