FENNTARTHATÓSÁG

Fenntarthatósági témanapok 

Bemutatjuk legeltetésen alapuló kistermelői gazdaságunkat és egyes állati javak feldolgozásának folyamatát.  Igyekszünk a gyerekekkel teljes folyamatokat láttatni, és minden részfeladatot a fenntarthatóság szempontjából vizsgálni. 

A gazdaság életét a lehető legtöbb gyakorlati munkával és beszélgetéssel, az alábbi szempontok szerint ismertetjük: 

  • Miért tartunk állatokat - az állattartás erkölcsi és gazdasági haszna
  • Milyen állattartási módozatok vannak?
  • Milyen a jó állattartás - mi a jó az embernek, az állatnak és a környezetnek?
  • Milyen tevékenységek szükségesek az állattartáshoz? (takarmányozás, itatás, állategészség-védelem, élőhelyük rendben tartása, tenyésztési feladatok, szaporítás, állati javak feldolgozása)
  • Milyen tennivalók adódnak napi szinten a gazdaságunkban?
  • Milyen ritkábban, de rendszeresen elvégzendő feladatok adódnak éves szinten? 
  • Hogyan lesz tej? 
  • Milyen tenyésztési feladatok vannak és hogyan valósul meg ez a gyakorlatban? 
  • Hogyan fejünk és hogy dolgozzuk fel?
  • Hogyan él az ember az állatok mellett, milyen a tanyasi élet, milyen szórakozási, kikapcsolódási lehetőség vannak - ezek fenntarthatók vagy  környezetet rombolóak?



Program

Csoportoknak, osztályoknak

előzetes bejelentkezés után hétköznaponként és szombaton délelőtt

10-30 főig

1. nap - Téma: a gazdaság működése. 

Munka az állatok körül - etetés, itatás, gondozás, ápolás, egészség-védelem, ólak, karámok rendben tartása.

- 9 óra: Érkezés, (8 40-kor érkezik Csomád állomásra a vonat Fót-Budapest felől, 20 perc alatt be kényelmesen be lehet sétálni a tanyára. Kíséretet biztosítunk.) Érkezés után lepakolás, utána köszöntő furulyaszóval, énekkel. Röviden beszélgetünk, ismertetem az aznapi tennivalókat. 

-9 15: A tanya állatainak etetése, itatása. 

- 10 óra: tízórai (erre a fedett kézműves házunk asztalainál van lehetőség).

- 10 20-tól : legelőre hajtjuk a nyájat. Amíg legelnek, beszélgetünk az állatok életmódjáról, a takarmányozásról, a legeltetéses állattartásról

-11 20- tól: visszahajtjuk az állatokat, majd ólat, karámot takarítunk ebédidőig.

- ebéd után indulás

2. nap - Téma: az állatok javainak feldolgozása.

Ez kívánság szerint lehet gyapjúfeldolgozás vagy tejtermelés, fejés, sajtkészítés. 

Árak

10-20 fős csoportok részére: 5000 ft/fő (az osztályt, csoportot kísérő pedagógus és maximum két felnőtt kísérő számára díjmentes)


21-30 fős csoportok részére: 4000 ft/fő (az osztályt, csoportot kísérő pedagógus és maximum két felnőtt kísérő számára díjmentes)

Szarvas Tanya
Családok tanyája 2015
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el